2019

Lotniczówka

  • Adres KRAKÓW, UL. ŻYCZKOWSKIEGO
  • Etap REALIZACJA 2020
  • Zakres PK, PB, PW, NADZORY AUTORSKIE
  • Parametry PUM 3’340m2, PUU 750m2
  • Klient PROJEKT KRAKÓW 1 CORDIA PARTNER 3 Sp. z o.o. Sp. Kom.

Przedmiotowa inwestycja zlokalizowana jest w Krakowie pomiędzy ulicami Życzkowskiego a drogą wewnętrzną z dostępem do ul. Jana Pawła II, w sąsiedztwie obiektów o pokrewnej funkcji oraz budynków Politechniki Krakowskiej.

Budynek mieszkalny wielorodzinny z usługami w parterze i jednokondygnacyjnym, wielostanowiskowym garażem podziemnym został zaprojektowany w kształcie prostokątnym. Wymiary w rzucie poziomym to: długość ok. 62,6m, szerokość w parterze oraz ostatniej kondygnacji ok. 14,3m, szerokość kondygnacji powtarzalnej ok. 16,5m.

Uzupełnieniem głównej funkcji mieszkalnej będą lokale usługowe zlokalizowane na parterze. Projektowany budynek jest w całości podpiwniczony w formie jednopoziomowego garażu podziemnego. Na kondygnacji podziemnej zlokalizowano dodatkowo pomieszczenia techniczne oraz pomieszczenia na rowery.

Budynek posiada w sumie 67 mieszkań, typy mieszkań od jednopokojowych do pięciopokojowych i 3 lokale usługowe na parterze. Na ostatniej kondygnacji znajdują się tarasy o ekspozycji południowej i północnej poprzez cofniętą linię ścian zewnętrznych. Wszystkie pozostałe mieszkania w zrealizowanym budynku posiadają balkony.

W południowej części terenu inwestycji wykonano rampę zjazdową do garażu podziemnego.  W przestrzeni przed budynkiem znajduje się strefa zieleni ogólnodostępnej.

Na terenie inwestycji przewidziano drogę wewnętrzną, wzdłuż której znajdować się będą naziemne miejsca parkingowe dla samochodów oraz parking rowerowy. Wejścia do budynku posiadają naturalne zadaszenie w postaci nadwieszonej górnej kondygnacji piętra pierwszego oraz balkonów.

Budynek wykonany jest w technologii tradycyjnej. Konstrukcje podziemne stanowią żelbetowe układy płytowo-słupowo-tarczowe, konstrukcję naziemną stanowią układy płyt i ścian żelbetowych oraz ścian nośnych murowanych. Stropy i stropodachy wykonane będą z żelbetu.

Elewacje przedmiotowego budynku posiadają zróżnicowane płaszczyzny poprzez, wysunięcia elewacji wschodniej i zachodniej w stosunku do parteru i ostatniej kondygnacji budynku, wcięcia w elewacji zachodniej w których znajdują się balkony oraz przeszklona ściana osłonowa klatki schodowej, wcięte balkony na narożnikach oraz poziome płytkie podcięcia w elewacji, które będą tworzyć delikatne cienie.  Ostatnia kondygnacja będzie wykończona w kolorze białym, a parter w miarę możliwości przeszklony, co będzie powodować wrażenie lekkości.  Całość będzie miała nowoczesny charakter architektoniczny, materiałowo nawiązujący do klasyki.