2020

ZELKÓW

  • Adres ul. Krakowska Zelków
  • Etap Obiekt zrealizowany w 2020
  • Zakres PK, PB, PW, NADZORY AUTORSKIE
  • Parametry PUM 490m2
  • Klient prywatny
  • Współpraca DUODESIGN - projekt wnętrz

DOM POD ŻÓŁWIAMI

Architektura budynku dostosowana została bezpośrednio do wymagań inwestora. Uwzględnia indywidualne zainteresowania przyszłych użytkowników. Najbardziej charakterystyczne dla obiektu są duże przeszklenia pozwalające na zatracenie granicy między wnętrzem a ogrodem.  Przeszklenie od frontu i od tarasu tworzy wyjątkową linię widokową na ogród w południowej części działki. Widok na ogród rozpościera się już od wejścia do budynku. Elewacje wschodnio-południowa oraz zachodnio – południowa są niemal w całości przeszklone, a elewacje północno – wschodnia i północno – zachodnia posiadają jedynie niewielkie otwory okienne.

Tarasowy układ brył sprawia wrażenie budynku „wbitego” w zbocze.  Smukłą tarasową formę podkreślają płaskie zadaszenia wysunięte na długość 1,5m z każdej strony budynku. Nad garażem i wejściem do budynku zadaszenie zostało powiększone ze względów użytkowych. Największe zadaszenie projektuje się nad tarasem w południowo-zachodniej części budynku.

Budynek w rzucie poziomym posiada kształt oparty na przenikających się prostopadłościanach. W każdym „module” zlokalizowana jest inna funkcja. Strefa wejściowa zlokalizowana jest centralnie między garażem a częścią gościną domu.  „Serce domu” – kuchnia została podkreślona poprzez podniesienie wysokości pomieszczenia i zastosowanie okna na pełną wysokość kondygnacji. Symetrycznie do okna kuchennego zaprojektowany świetlik w dachu dwuspadowym doświetlający przestrzeń holu wejściowego.

Budynek mieszkalny charakteryzuje wyraźny podział na strefy funkcjonalne.  Wejście do budynku wyznacza jego główną oś, prowadzoną wprost przez budynek, do wejścia na taras. Drugą, prostopadłą oś budynku stanowi otwarta, przeszklona przestrzeń kuchni i holu oraz przejście na taras od strony południowo wschodniej.

Osie wydzielają części budynku o zróżnicowanej funkcji. W narożniku północnym budynku znajduje się garaż dwustanowiskowy, pomieszczenia pomocnicze i wc. W części wschodniej znajdują się sypialnie gościnne z łazienką dla gości. Południową część budynku stanowi przestrzenny przeszklony salon, z przylegającym pomieszczeniem biblioteki/ multimedialnym. W części zachodniej zlokalizowana jest główna sypialnia z przynależącymi do niej garderobą i toaletą.

Do części podziemnej prowadzą schody wewnętrzne zlokalizowane wzdłuż pomieszczenia kuchni. W piwnicy znajduje się dodatkowa sypialnia z łazienką, Wzdłuż korytarza znajduje się pomieszczenie techniczne, enoteka, pralnia, domowa siłownia, atelier, oraz pomieszczenie techniczne dla technologii basenu.

Budynek inteligentny, zaawansowany technologicznie został wyposażony m.in. w gruntowy wymiennik ciepła wykorzystany do ogrzewania pomieszczeń jak również w okresie letnim z funkcją pasywnego i aktywnego chłodzenia, system BMS umożliwiający sterowanie m.in.: oświetleniem, roletami, oknami, gniazdami i ogrzewaniem, CCTV, SSWiN.  Ogrzewanie basenu przyległego do budynku zrealizowane zostało poprzez niezależny układ pompy ciepła typu powietrze/woda.  Na dachu zrealizowana została zaawansowana instalacja fotowoltaiczna w oparciu o ok. 70 modułów (20kWp) umożliwiająca uzysk ok. 17 500 kWh przy unikniętej emisji CO2 ok. 12 000 kg/rok.